Džindić: Brezanski rudnik će se zadužiti, za zenički nema mnogo nade

Kategorija: Klix.ba

Rudnici mrkog uglja u Zenici i Brezi dužni su blizu 14 miliona maraka Poreznoj upravi Federacije BiH. Prije nekoliko dana upućena su im konačna rješenja o izvršenju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je prvi zaključak sa današnjeg sastanka da će se RMU Breza u narednih nekoliko dana, uz saradnju sa Elektroprivredom, dodatno zadužiti kreditno.

„Time će Breza izmiriti svoje obaveze po rješenju Porezne uprave u iznosu od 6,5 miliona KM i iza toga ući u ažuriranje ili pravljenje novog ugovora ili novog plana otplate starih dugova, uz tekuće normalno plaćanje mjesec za mjesec“, kazao je on.

Naveo je da u narednih 5-6 dana očekuju da će se naći rješenje.

„Drugi zaključak je da će svi rudnici, sve uprave i nadzorni odbori, morati se aktivirati da se tekuće obaveze prema Poreznoj upravu plaćaju mjesec za mjesec, ili u suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke“, rekao je ministar Džindić.

Dodao je da će Ministarstvo putem Elektroprivrede naložiti da se izvrše zamjene izvršnih i generalnih direktora jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade.

„Rad Vlade bazira se na tome da se moraju plaćati porezi i doprinosi“, istakao je on.

Džindić je poručio kako RMU Zenica u ovom trenutku nema načina da se kreditno zaduži ili da plati poreze.

„Dali smo rok 10 dana da se očituju i daju kompletnu informaciju“, rekao je Džindić.

Napomenuo je da su Stranjani i Stara jama ekonomski neodrživi.

„Prema planu od 2015. godine Stranjani rudnik kao neprofitabilan i onaj koji akumulira negativan rezultat je trebao već biti zatvoren, ali nije. Treba ići prema fazi zatvaranja. Stara jama je ekonomski neodrživa. Ići će u fazu reorganizacije Stranjana i Stare jama“, kazao je Džindić.

Navodi kako za pogon Raspotočja treba uraditi projekat u koji treba uključiti struku, a koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravdanost, s obzirom na to da tamo imaju tehničkih problema zbog vode.

„Raspotičje treba analizu kako bi se tehnički pristupilo mogućem rješenju“, rekao je Džindić.

Share This Post