LEČENJE OZONOM I KISEONIKOM U KC SRBIJE Nepodnošljiv bol sada je moguće eliminisati bez operacije i to uz samo DVE TERAPIJE

magnetna rezonancaFoto: Profimedia / Promo

Pacijenti koji pate od diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a ipak nisu za operaciju, od sada će moći da se leče u Kliničkom centru Srbije (KCS), i to minimalno invazivnom terapijom kiseonikom i ozonom.

Uporni bolovi u donjem delu kičme, odnosno diskus hernija dijagnoza je velikog broja građana Srbije. Ovo oboljenje, ukoliko nije stiglo do stadijuma kada možete na operaciju, može vam, pored bolova i nelagodnosti, i te kako narušiti kvalitet života. Međutim, od sada u KCS možete ići na novu intervenciju za lečenje diskus hernije i bola koji to stanje izaziva.

– Komisija za procenu zdravstvenih tehnologija u Ministarstvu zdravlja utvrdila je da je navedena nova zdravstvena tehnologija naučno prihvatljiva, da je potvrđena u praksi drugih visokorazvijenih zemalja, da je bezbedna i kvalitetna, te je na osnovu toga dala mišljenje da se može primenjivati u Kliničkom centru Srbije – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Bezbedna intervencija

Tokom terapije kiseonikom i ozonom pacijent je na skeneru, a pre procedure mu se snima kičma, kako bi doktori na pravo mesto ubacili kiseonik. Prema rečima lekara, intervencija je bezbedna i ceo postupak se prati na radiološkom snimku.

– Minimalno invanzivna kiseonik-ozon terapija za lečenje diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a koja se u regionu primenjuje jedinu u KCS, podrazumeva da se u određenu regiju tela, odnosno bolno mesto koje je detektovano skenerom ubrizgava određena kombinacija kiseonika i ozona, a koja ima jako širok spektar pozitivnih dejstava – kaže za „Blic“ prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije.

Inače, ozon ima brojne prednosti, između ostalog, dobar je antiseptik, deluje protiv bola i pomaže u regeneraciji diska.

– Ovom metodom bolovi u 85 odsto slučajeva prestaju već nakon prve terapije. Takođe, zahvaljujući dobrim kratkoročnim i dugoročnim rezultatima, ovom terapijom se znatno poboljšava kvalitet i život pacijenata – objašnjava prof. dr Maksimović.

OTKLANJAJU BOL BEZ OPERACIJE Nova terapija u KCS leči diskus herniju kiseonikom i ozonom

UBRIZGAJU KISEONIK I OZON I BOL PRESTANE Nova moderna terapija u KC Srbiji spas za sve koji imaju problema sa kičmom

Terapija kiseonikom i ozonom traje oko 20 minuta, radi se jednom u mesec dana, a da li će vam jedan tretman biti dovoljan, zavisi od stanja pacijenta. Podsetimo, krajem januara ove godine svetski priznat neuroradiolog prof. Mario Muto iz Napulja boravio je u KC Srbije kada je demonstrirao ovu metodu.

Urađene dve najsloženije operacije aorte

Dva dana zaredom u Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji – operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte.

Prema rečima profesora doktora Lazara Davidovića, direktora klinike za vaskularnu hirurgiju, u pitanju je najrizičnija procedura u vaskularnoj hirurgiji jer se pacijentu otvara i trbuh i grudni koš.

Prof. dr Lazar Davidović, direktor klinike za vaskularnu hirurgijuFoto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Prof. dr Lazar Davidović, direktor klinike za vaskularnu hirurgiju

– Bolovi u grudima, leđima, promuklost i hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte. Za ovu operaciju se kaže da je najrizičnija, ali i najizazovnija procedura, kako za hirurga i anesteziologa, tako i za samog pacijenta, jer pacijentu otvaramo i grudni koš i trbuh, pošto to proširenje zahvata i trbušnu i grudnu aortu. Te operacije traju po pet do osam sati – objasnio je za „Blic“ prof. Davidović.

Tako je juče i prekjuče tim stručnjaka proveo više od pola dana u operacionoj sali.

– Prvu intervenciju radili smo kod mlađe pacijentkinje, dok smo juče na operacionom stolu imali starijeg pacijenta muškog pola – istakao je prof. Davidović.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post