Пријем код градоначелника за ученике и професоре из Сежане

06.10.2017.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић данас је примио ученике, професоре и директора Средње школе „Сречко Косовел“ из словеначког града Сежана који у нашем граду бораве у оквиру сарадње са Средњошколским центром „Петар Кочић“. Овом приликом, сјечењем торти, двије школе обиљежиле су и 10 година веома успјешне сарадње.

Градоначелник је изразио задовољство што су између двије школе успостављени тако добри односи из чега је приоизашло много пријатељстава. Сарадњу су наставила и наша два града, Сежана и Зворник, потписивањем Повеље о братимљењу и сарадњи градоначелника Сежане и Зворника.

– Риједак је примјер да сарадња између двије школе траје толико дуго. Ја сам срећан што је тако, што наши ученици одлазе у Сежану и обрнуто. Градоначелник Сежане и ја се чујемо редовно, размјењивали смо и посјете и мислим да ће године које долазе донијети још успјешних пројеката којима ће заједно аплицирати наше двије средње школе, па и наша два града – рекао је Стевановић који се захвалио директорима и ученицима што његују такву сарадњу.

Директор школе „Сречко Косовел“ Душан Штолфа истакао је да се за 10 година развила дубока и плодна сарадња која је обухватила неколико стотина ученика.

– Одмах смо видјели да смо на истој „таласној дужини“ и увијек се радујемо када овдје дођемо, а највише ме весели то што су настала и нека пријатљства, и то не само између ученика, него и између њихових породица. Хвала градоначелнику Стевановићу на пријему и преносим му поздраве нашег градоначлелника. Овако дуга сарадња је својеврсан феномен, јер обично сарадња траје док траје неки пројекат, а код нас је то другачије. Надам се да ћемо бити овдје и за 20-у годишњицу – рекао је Штолфа.

Биљана Писић, директор зворничке школе „Петар Кочић“, подсјетила је да зворнички ученици и професори сваке године учествују на Сајму туризма у Словенији.

– Сарадња ће бити настављена и убудуће, свакако неким пројектима Европске Уније, с обзиром да од 2018. године и БиХ може да се укључи у програм „Еразмус плус“ тако да ће наша сарадња бити настављена и допуњена са школама из неких других земаља – рекла је Писићева.

Она је напоменула да су гости  из Словеније у Зворнику три дана током којих су организовали радионице ученичког предузетништва, заједно су показали своје кулинарске вјештине, а планирана је и посјета етно селу Станишић. Писићева је најавила да ће почетком фебруара Зворничани отпутовати у Словенију на такмичење Туристичка тржница

Ученици обје школе оцијенили су да имају иста интересовања, да је дружење супер, те да носе најљепше утиске, и једни и други.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter