Кориснице потписале уговоре за додјелу гранта за развој малинарства

Зворник, 14.07.2017. године

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић данас је потписао уговоре о додјели гранта са 18 жена са територије града Зворника у оквиру УСАИД-овог Програма подршке развоју бизниса маргинализованих група жена.

Средства су намијењена за подршку женама жртвама насиља, женама са инвалидитетом, незапосленим и младим женама. Укупна вриједност пројекта који заједно реализују Град Зворник и УСАИД је 60.000 КМ.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, у име градоначелика и у своје лично име,  захвалио се УСАИД-у на покретању овог Програма и донирању значајних средстава за његову реализацију.

– Ово је програм гдје су УСАИД и Градска управа Зворник формирали фонд од 60.000 КМ за развој агробизниса маргинализованих жена, а након јавног позива изабрано је 18 корисница које ће добити средства за набавку садница малина потребних да се засади површина од једног дунума. Наш циљ је прије свега да пружимо помоћ маргинализованим женама и њиховим породицама у стварању што бољих услова за живот –  рекао је Ивановић.

Представница УСАИД-а Амила Дедић рекла је да се Програм подршке проводи у сарадњи са девет јединица локалне самоуправе, међу којима је и Зворник.

– У складу са стратешким документима града Зворника фокус је био на развоју агробизниса, тачније развоју малинарства. Желимо да и овим Програмом дамо вјетар у леђа развоју малинарства и развоју жена као предузетница како би оне могле бити кичма развоја породице и ширих заједница. Иначе, овај програм није замишљен искључиво као финансијска подршка, већ и менторска и савјетодавна током цијелог процеса. Овом приликом захваљујем се  градоначелнику Зворника и Градској управи јер су били одличан партнер од почетка овог програма. Оно што је охрабрење јесте да је град Зворник одлучио да и након завршетка програма, све до 2020. године, у сарадњи са корисницама ради на развијању њихових идеја и пласирању производа на тржиште – истакла је Дедићева која је појаснила да ће кориснице добити бесповратна средства које ће моћи искорисити за набавку основног материјала и сировина за покретање бизниса, као и за уплаћивање радног стажа у првој години рада.

Једна од корисница Програма, Бранка Аврамовић, истакла је да она и њена породица живе углавном од пољопривреде те да очекује да им ова средства обезбиједе проширивање производње.

– Захвална сам на организацији оваквог пројекта, ово ће нам пуно значити јер ће нам омогућити да купимо нове саднице и тако проширимо производњу и на тај начин остваримо и већу зараду – рекла је Аврамовићева.

И Ирена Марковић чија породица се већ бави малинарством са засадом на површини мањој од једног дунума, истакла је да ће јој ова помоћ пуно значити, јер такође жели да прошири производњу.

Поред корисница и замјеника градоначелника Зворника, уговоре је потписао и директор УСАИД-овог Програма Јасмин Бешић.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter