На зворничким ораницама жетва се одвија по плану

Зворник, 06.07.2017. године

Стрна жита, према процјенама градског Одјељења за привреду, развој, пољопривреду и друштевене дјелатности, до сада су пожњевена са око 70 посто зворничких ораница.  Очекује се да жетва пшенице, јечма и зоби који су у јесен и прољеће засијани на око 630 хектара буде завршена у наредних десет дана.

Просјечни приноси пшенице су од 4, до 4,5 тоне по хектару што је на нивоу прошле године. На око 5 до 7 посто парцела гдје су пољопривредници у потпуности примјенили агротехничке мјере приноси пшенице и јечма крећу се и до 8 тона по хектару. Преостале парцеле на којима жетва још није обављена већином су у брдским предjелима, а за очекивати је да приноси на њима буду нешто нижи, односно око 3,5 тоне по хектару.

Квалитет зрна је изузетно добар, јер су биљке имале довољно сњежног покривача да их заштити у периоду ниских температура, те влаге и сунца да налије зрно.

Пољопривредници на територији града Зворника располажу потребном механизацијом, прије свега комбајнима, а у градском Одјељењу за привреду, развој, пољопривреду и друштевене дјелатности напомињу да по правилу пољопривредници већину приноса пшенице не продају откупљивачима, него је у највећем броју дају на чување у силосе код локалних млинова, те је  касније мијењају за брашно и сточну храну.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter