Отворен деминерски задатак на локацији „Баљковица-Ребићи“

Зворник, 03.07.2017. године

Деминерски тимови Норвешке народне помоћи у БиХ данас су почели активности чишћења мина и техничког извиђања на локацији „Баљковица-Ребићи“ у зворничкој Мјесној заједници Баљковица.

Укупна површина мински сумњиве локације на деминерском радилишту износи 6.061 квадратних метара и она се налази на листи приоритета пројеката за деминирање за 2017. годину Града Зворника.

Неврес Лонић, руководилац пројекта деминирања Норвешке народне помоћи у БиХ, подсјетио је да се данашњи задатак реализује у оквиру пројекта Противминске активности у регији Сребреница који је започео 2016. године и обухвата општине Сребреница и Братунац, те град Зворник. Пројекат финансирају Краљевина Холандије и Краљевина Норвешке.

– На подручју ове мјесне заједнице радове тренутно изводимо, осим ове локације на још двије локације.  Ангажовали смо два мануелна тима, један тим паса, тим за машинску припрему терена и тим за уништавање пронађених минско-експлозивиних средстава. Планирано је да овај задатак који смо данас започели буде завршен до 15. јула, а остали задаци до краја овог мјесеца – рекао је Лонић нагласивши да је сарадња са Градском управом Зворник изузетна.

Дејан Галић, самостални стручни сарадник за мјере заштите и спашавања у Градској управи Зворник, рекао је да је ово један од већих пројеката који су до сада рађени на подручју града Зворника.

– У оквиру овог пројекта укупно ће бити деминирано око 145.000 квадрата на подручју града Зворника. Захваљујући Норвешкој народној помоћи, Регионалној канцеларији БХ МАК-а Пале и Градској управи дошли смо у ситуацију да у Мјесној заједници Баљковица, која је једна од најугроженијих на подручју нашег града, извршимо деминирање око 30.000 квадратних метара. У оквиру истог пројекта до сада смо на потезу Шетићи-Савићи-Засеок, уз помоћ још једне деминерске организације, успјели да смањимо мински загађену површину за 90 посто – истакао је Галић.

Жарко Тијанић тренутно са супругом и троје дјеце станује у Каракају, јер због близине минског поља не може да се врати на породично имање у Баљковицу. Он је истакао да ће њему и његовој породици много значити да се изврши деминирање површине која је непосредно уз његову кућу.

– Сада смо у ситуацији да када овдје дођемо морамо увијек да контролишемо дјецу, да провјеравамо гдје су, јер они не могу да се крећу слободно ни око куће. Такође, не могу да завршим водовод који једним дијелом пролази кроз ризичну површину, али се надамо да ће то бити ријешено, да ћемо моћи да се вратимо и нормално функционишемо, захваљујући Цивилној заштити, нашој Градској управи и Норвешкој народној помоћи  – истакао је Тијанић.

Галић је напоменуо да је до сада на подручју града Зворника укупно деминирано 1.442.000 квадрата у оквиру 84 пројекта, а да је још остало 1.175.000 квадратних метара минама загађених површина у оквиру 44 пројекта.

Упоредо са извођењем деминирских активности на подручју Баљковице, Норвешка народна помоћ проводиће и активности упозоравања на мине за категорије становништва изложене минском ризику.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter