Музичка школа одржала концерт поводом Дана града и шест деценија рада

Зворник, 19.05.2017. године

Зворничка Основна музичка школа „Војин Комадина“ одржала је концерт у оквиру програма обиљежавања Дана града, чиме су започели и прослављање свог јубилеја – шест деценија рада ове установе.

Честитајући јубилеј, градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је и Основна музичка школа један од симбола Зворника.

Обраћајући се колективу и ученицима музичке школе, те публици, Стевановић је истакао да је од првог дана од како је на челу Градске управе, његова и жеља његових сарадника била да се Зворнику врати имиџ града и центра ове регије и овог дијела Републике Српске и БиХ.

– Сигуран сам да смо помаке направили и да свакодневно радимо на афирмацији Зворника и онога што је зворничко. И овај шездесети рођендан музичке школе значи да је Зворник град са традицијом, да је увијек имао осјећај за добро, за умјетност, за стварање сваке врсте и треба на то сви заједно да будемо поносни. И сам повратак статуса града Зворнику је један корак да Зворник буде то што јесте, да ми са поносом кажемо увијек да смо Зворничани, да га волимо. Истовремено нам је и обавеза да сваког дана чинимо све на његовој даљој афирмацији. Озбиљан корак у том смислу прави наша музичка школа, наше пјевачко друштво „Изворник“, наши малишани у вртићу, дјеца у школама, као и у разним високим школама у које оду на даље школовање. Свугдје остављају трагове, а ја са поносом говорим да имамо широм Републике Српске, Србије и шире у овом моменту више од 20 младих Зворничана са просјеком десет  и то су дјеца која ће пронијети име овог града тамо гдје буду стварали. Много је ђака који су похађали баш ову музичку школу и који су данас широм свијета. Директору и члановима колектива желим даљи успјех у раду! Ваша Градска управа ће увијек стајати уз вас да правимо још боље резултате у свим сегментима вашег рада – поручио је Стевановић.

Директор Основне музичке школе Љубиша Поповић истакао је да је 60 година рада велики љубилеј који је значајан за Зворник и за регију. Он је истакао велики значај за развој установе који је имала и има Градска управа Зворник на челу са градоначелником Стевановићем. У знак захвалности, Поповић је градоначелнику уручио Плакету школе. Први човјек града је, честитајући школи јубилеј и успјехе, уручио Поповићу слику Зворника.

– Ријетке су средине које се могу похвалити тако дугом традицијом музичког школовања као што је наша. Давне школске 1956/57 године, као истурено одјељење лозничке Музичке школе, почела је са радом наша музичка школа. Кренуло се са два инструмента, а даље се умножавао и број ученика и инструмената и наставника и данас имамо седам класа, 23 наставника и 230 ученика. Током шест деценија многи су ученици прошли кроз школу, неки су постали цијењени музичари, неки се враћали да у овој школи преносе своје знање на друге генерације. Част је радити у установи са толиком традицијом и велика је обавеза. Поред вриједних ученика, наставника и директора, ова школа се не би могла развијати оваквом динамиком без огромне подршке Градске управе на челу са градоначелником Зораном Стевановићем и овом приликом им велико хвала – рекао је Поповић.

У синоћњем концерту учествовали су ученици зворничке музичке школе, као и ученици Музичке школе „Вук Караџић“ из Лознице чији је директор Горан Пантић рекао да је установа у Зворнику за сваки респект.

– Музичка школа у Лозница је почела са радом 1952. године као државни курс, да би 1954. године прерасла у Музичку школу. Од 1957. године смо имали истурена одјељења, између осталог и у Зворнику. Драго ми је да је зворничка школа једна установа за сваки респект и по броју ученика, класа, награда. Вечерас смо могли да упоредимо наша постигнућа и надам се да ћемо убудуће сарадњу проширити – рекао је Пантић.

Поред концерта синоћ је Основној школи „Свети Сава“ отворена и изложба под називом „Музичка школа у Зворнику кроз вријеме“. Вечерас ће бити уприличен концерт бивших ученика и професора, а у суботу ће бити одржан 5. Фестивал гитаре „Згитар“.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter