Промовисана књига „Кад умре последња нада“

Зворник, 17.03.2017. године

У Зворнику је синоћ промовисана књига пјесама „Кад умре последња нада“, аутора Симе Илића Симека из Ораовца код Зворника која  је изашла у издању зворничког Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Аутор Илић рекао је да је ово његова друга збирка пјесама која је посвећена љубави према жени, према мајци.

– Књига носи поруку читалачкој публици да је потребно што више љубави према жени, мајци, породици, домовини – рекао је Илић.

Он је нагласио да је књига дуго чекала на издање због „више силе“, додавши да је пресретан што је књига коначно стигла до читалаца.

У рецензији коју је написао сада, на жалост, покојни Бранислав Максимовић, зворнички новинар, истиче се да је ова књига пјесама својеврсна исповјест пјесника, настала из његове потребе да свој најдубља и најболнија осјећања  изрази у стиховима.

– Пјесник је у својој поезији, која нема амбиције да опонаша друге узоре и да се формом и стилом издигне изнад својих могућности, пун најдубљег песимизма, горчине и патње због губитка вољене жене која није могла, није смјела или није знала, да отоври срце пјесниковим осјећањима – стоји у рецензији.

Према Максимовићу, љепота поезије овог пјесника је превасходно у једноставности казивања.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Радосав Перић рекао је да је ово већ 140-та по реду књига која је изашла у издању зворничке „Просвјете“.

– Збирка пјесама овог аутора је на неки начин веома значајна за Зворник и за укупну пјесничку грађу овог простора – рекао је Перић.

У оквиру промоцији наступило је Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“, изводећи пјесме из свог репертоара.

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter