Обука у оквиру Програма подршке маргинализованим групама

Зворник, 15.03.2017. године

У Зворнику је данас одржана обука за заинтересоване потенцијалне корисницев УСАИД-овог Програма подршке маргинализованим групама.

Амила Дедић из УСАИД-ов Програма истакла је да УСАИД у сарадњи са девет градова и општина међу којима је и Град Зворник проводи Програм подршке развоју бизниса маргинализованих група жена. Укупни фонд за Зворник је 60.000 КМ од чега УСАИД даје 50 посто, а исто толико Град Зворник. Ради се о неповратним средствима у висини до 5.000 КМ по једној корисници, односно биће подржано минимум 12 агробизниса који се односе на узгој малина.

– У нашем друштву суочавамо се са ситуацијом да жене јако ријетко улазе у процес самозапошљавања отварајући бизнисе којим могу остварити приходе и њима и њиховој породици.  Оно што је важно јесте да и кроз програме пољопривреде који се подржавају и у Граду Зворнику није услов да жене морају бити власнице имовине, што је често потешкоћа коју жене не могу превазићи у пријављивању за подстицаје. Потребан је било који доказ да жена може користити ту земљу, било да је земља на члану уже породице, на члану домаћинства, под закупом, поклоњена на коришћење и слично. Оно што је олакшавајућа околност јесте да у току цијелог процеса пријаве жене имају подршку стручног лица за писање бизнис плана. Такође је добро што се не ограничава на шта се додијељена средства требају потрошити, то може бити и набавка опреме и плаћање пореза и доприноса или изнајмљивање одређеног простора и слично – рекла је Дедићева.

Она је истакла да данашња обука треба да помогне свим заинтересованим потенцијалним корисницама у попуњавању бизнис плана који је уједно њихов пријавни образац и на основу којег ће Комисија оцјењивати који ће бизниси бити подржани а који не. Од стручног лица жене су данас  добили један попуњен пријавни образац, те упуство како оне да попуњавају своје пријаве, као и  практичне савјете, а она им је на располагању и до краја трајања Јавног позива, уколико буду имале додатна питања.

По завршетку Јавног позива засиједаће Комисија састављена од представника Градске управе, УСАИД-овог Програма, невладиног и реалног сектора, која ће оцјењивати пристигле бизнис планове и успоставити ранг листу, тако да се крајем априла или почетком маја може очекивати потписивање уговора са изабраним корисницама.

Јавни позив за подршку развоју агробизниса маргинализованих група жена отворен је до 14. априла 2017. године.

 

 

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter