Малешевић посјетио образовне установе у Зворнику

Зворник, 14.03.2017. године

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић посјетио је данас образовне установе у Зворнику.

Малешевић је, након заједничког обиласка Дјечијег вртића „Наша Радост“ са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем и замјеником градоначелника Бојаном Ивановићем, рекао да је Зворник једина локална заједница гдје је обухват дјеце програмом припреме пред полазак у школу већи него што је Министарство за ову годину успјело да обезбиједи средстава.

–  Овдје је то преко 80 посто, јер је на оно што је Министарство финансирало и Град Зворник обезбиједио додатно средстава, тако да су још око 200 дјеце по сеоским срединама успјели да обухвате ангажујући и нових 11-12 васпитача. То је сигурно за сваку похвалу и примјер је добре праксе за све друге локалне заједнице, јер се уз ангажовање, рекао бих малих средстава за локалну заједницу, може постићи доста – истакао је Малешевић.

Он је додао да иако је Министарство ове године успјело да преко Владе обезбиједи знатно више средстава, за обухват све дјеце на подручју Републике Српске треба још новца.

– Ми смо издвојили ове године 330.000 КМ и успјели смо да са толико новца обухватимо 4.415 дјеце, односно око 45 посто у односу на укупан број дјеце која ће у септембру кренути у школу што је повећање за 7 посто у односу на прошлу годину. Међутим, то је сигурно недовољно средстава да бисмо обухватилу сву дјецу у Републици Српској која ће у септембру поћи у школу. Овај пројекат се показао као врло добар и зато и настојимо сваке године да повећавамо износ средстава како би што више дјеце прошло кроз њега, посебно оне дјеце која нису прошла кроз предшколско васпитање, односно не долазе у вртић.  Надам се да ћемо и у идућем периоду тај проценат повећавати, а заједно са локалним заједницама ћемо гледати да и обухват дјеце која иду у предшколске установе буде знатно већи, јер смо од доношења Закона о предшколском васпитању и образовању успјели да нека три процента повећамо обухват дјеце у предшколству. То није довољно, наш циљ је да стигнемо у овом петогодишњем пројекту који је обухваћен Стратегијом развоја образовања до 30 посто. Али, узимајући у обзир и овај обухват дјеце припремом пред полазак у школу, све то повећава учешће тих најмлађих у васпитању и образовању – нагласио је Малешевић.

Говорећи о улагању у образовање у Зворнику, он је истакао да је Влада Републике Српске уложила преко 10 милиона КМ у образовање.

– Сигурно да има потребе још, ја ћу данас посјетити и ТШЦ у Каракају одакле је стигао захтјев да се помогне да се један дио финансира кад је у питању енергетска ефикасност и тражићемо начина да обезбједимо додатна средства како би ова школа добила један нови изглед и обезбиједила веће уштеде кад је у питању енергија у тој школи. Такође, кад је у питању Технолошки факултет видјећемо да, када нови пројекат енергетске ефикасности стартује, покушамо да и тај факултет, као и Студентски дом буду у том пројекту. У сваком случају у образовање се исплати улагати – рекао је Малешевић.

Стевановић је истакао да је задовољство што је Зворник лидер у цијелом региону када је у питању обухваћеност предшколске дјеце припремним одјељењима.

– Суштина је да смо се прикључили акцији Министарства и гдје год је то било могуће учинили смо све да се отварају нова одјељења. Данас их имамо 12, од чега 9 ван града, а за ту намјену у овој години у градском буџету обезбиједили смо око 50.000 КМ. И ово је само један од сегмената наше пронаталитетне политике која је направљена прије девет година. И ми идемо тим путем који се показао као прави, од финансирања вантјелесне оплодње за брачне парове са проблемом стерилитета, једнократних давања за прво и друго дијете гдје је мајка незапослена, као и за треће и четврто дијете, преко обнове породилишта до изградње нових капацитета вртића, преко и овог предшколског образовања наше дјеце до поправљања школских капацитета и у основним и у средњим школама. И на нашем Технолошком факултету смо прошле године имали значајна улагања гдје смо обезбиједили логистику за постављање најсавременије лабораторијске опреме и данас ту имамо најсавременију лабораторију за контролу животних намирница у овој регији – рекао је Стевановић.

Малешевић и Стевановић су након Дјечијег вртића „Наша радост“, посјетили и Основну школу „Свети Сава“, те Средњошколски центар „Петар Кочић“ и Технички школски центар.

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter