Зворничка Народна библиотека обиљежила 70 година постојања

Зворник, 18.10.2016. године
Зворничка Народна библиотека обиљежила 70 година постојања

Зворничка „Народна библиотека и музејска збирка“ данас је обиљежила велики јубилеј – 70 година постојања и успјешног рада. Данас се у о овој установи, поред књига и стручне литератире, могу читати дневне новине, учити, учествовати у различитим креативним радионицама, предавањима, семинарима, гостовањима, сусретима са књижевницима, музичко-поетским вечерима, изложбама.

У оквиру обиљежавања градоначелник Зворника Зоран Стевановић у овој установи отворио је изложбу под називом „Његујмо српски језик“, а потом је званицама представљен рад библиотеке од оснивања до данас и уручене су захвалнице појединцима и установама.

Негосава Стјепановић, директор ове установе, рекла је да је зворничка библиотека једна од најстаријих у Републици Српској, али и у БиХ.

– Својим преданим радом сви запослени су у овом дугом историјату водили рачуна о свему ономе што је значајно да нашим корисницима и нашим суграђанима приближи књигу и све оне активности које се тичу једне библиотеке. Народна библиотека Зворник спаја традиципонално и модерно како би била у служби суграђанима, интернет је доступан свим корисницима, али то никако не умањује вриједност књиге као општег извора знања. Сваке године трудимо се да, пратећи издвачку дјелатност као и жеље и потребе наших корисника, књижни фонд обнављамо. Када је наша библиотека основана, 1946. године, бројала је нешто више од 400 књига, а данас броји преко 70.000 књига које су свакодневно доступне суграђанима. Кад смо почели са радом имали смо 85 читалаца а данас преко 2.000 – рекла је Стјепановићева.

Она је додала да је Народна библиотека Зворник у протеклих седам деценија урадила много како би становницима приближила књигу и утицала значајно на њихов културни и образовни ниво.

– Зато с правом могу рећи да је Народна библиотека Зворник уз подршку наше Градске управе постала једна од најзначајнијих библиотека у Републици Српској. Од самог оснивања па до данас Народна библиотека се трудила да књигу приближи свим становницима наше општине, данас града тако да смо отварали подручна одјељења у Козлуку, Роћевићу, Дрињачи. План нам је да у наредном периоду набавимо библиобус и направимо покретна одјељења како би суграђанима и у најудаљенијим дијеловима града омогућили да имају лаганији приступ књизи. Народна библиотека има изузетну сарадњу са свим основних и средњим школама на подручју града,  ученици тих школа учествују у свим радионицама које им библиотека понуди, а довођењем препознатљивих имена из свијета књижевности, културе, умјетности трудимо се заинтересовати што више наших суграђана за књигу и оно што она пружа. Александар Гаталица, Вања Булић, проф др Зорица Томић, академик Миро Вуксановић, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Мирјана Бобић Мојсиловић само су неки од гостију који су нашим суграђанима представили свој рад и дјело – нагласила је Стјепановићева.

Она је напоменула да је јубилеј библиотеке у знаку акције „Његујмо српски језик“ коју је покренула Библиотека града Београда у циљу очувања српског језика и ћирилице. Акцију је преузела Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, а генерални покровитељ је предсједник Репулике Српске Милорад Додик.

Градоначелник Стевановић захвалио се свима који су током 70 година учинили да зворничка Библиотека траје, да се освјежи, да буде актуелна, да прати дешавања, да млади људи који се образују, а и сви остали имају гдје потражити и наћи све оно што их интересује.

– И ова изложба данас је почетак прославе значајног јубилеја, честитам свим запосленим и свима који вас редовно посјећују као читаоци. Захвалност свима онима који су за ових 70 година дали допринос да се број наслова повећава, да се одржи континуитет у раду и развоју библиотеке. Желим вам да у годинама које су пред нама што више младих људи усмјеримо у ову установу. Хвала вам што водите рачуна да Зворник има једну овакву престижну установу која прати и његов раст и развој. Желим установи да ово буде један у низу њених јубилеја – рекао је Стевановић.

Он је напоменуо и да смо сви свакодневно принуђени да обављамо неку писану коренспподенцију са неким, путем мејлова, смс-порука и слично и врло је неприкладно када се праве грешке у писању тако да је и ова акција Његујмо српски језик прилика да се ријеше језичке  недоумице.

Предсједница Друштва библиотека Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је да је 70 година библиотеке веома важан јубилеј,

– Ово је једна успјешна установа и једна од најстаријих у БиХ, ова библиотека је препознатљива по свом раду у окружењу и у Републици Српској, а то се може видјети из бројних активности које има на читавом матичном подручју и кроз успјешну сарадњу са свим библиотекама из окружења. Можемо рећи слободно да су библиотеке стубови културе у животу једног народа и важан чинилац друштвеног живота. Свега тога не би било да није личног залагања, усавршавања и високе етике библиотекара, јер је то пут ка постизању задовољења потреба савременог корисника. Библиотекарима у Зворнику тога не мањка, са својом директорицом Негосавом су препознатљиви  по свом раду, креативни, комуникативни, отворене за нове идеје, и најважније раде у тиму – поручила је Мијатовићева.

На данашњој свечаности у зворничкој Библиотеци додијељене су захвалнице онима који су заслужни за досадашњи успјешан рад и развој установе и то Скупштини града Зворник, градоначелнику Стевановићу, Министарству просвјете и културе Републике Српске, Друштву библиотекара Репулике Српске, СШЦ-у „Петар Кочић“, Техничком школском центру, дјечијем вртићу „Наша радост“, Дому омладине, Сликарској радионици „Палета“, Основној музичкој школи „Војин Комадина“, Основној школи „Свети Сава“ и Технолошком факултету Зворник.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter