Обиљежена крсна слава града Зворник

Зворник, 08.08.2016. године
Обиљежена крсна слава града Зворник

У оквиру обиљежавања крсне славе града Зворник, свете Петке Трнове, вечерас је у храму Светог Јована Крститеља служена вечерња служба, након чега је кроз град прошла литија предвођена Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Хризостомом.

Литија је стала код централног споменика подигнутог погинулим борцима ВРС у протеклом рату гдје је епископ Хризостом служио помен, а потом је градоначелник Зворника Зоран Стевановић положио вијенац.

На платоу испред објекта „Касина“ епископ Хризостом и градоначелник Зворника Зоран Стевановић сломили су крсни колач.

Честитајући крсну славу житељима Зворника, епископ Хризостом је рекао да је свака слава прилика да се, не само осврнемо назад да видимо шта је било и како је било, него и да „видимо своју наду и своју утјеху у заштити и помоћи Божијој која долази молитвама и чудесним посредовањем свете Петке“.

– Желим, прије свега, градоначелниче да вама честитам овај дан и празник града Зворника и да се помолимо за ваше здравље, срећу и напредак, и ваших сарадника и оних који се са вама труде да овај град учине што љепшим и што бољим за живљење свих његових грађана. Посебно желим да вам честитам што сте успјели својим залагањем, али и свих добрих људи, да вратите историјско звање овог града, да буде Град Зворник, јер му то историјски и припада, јер је ово један од најстаријих градова Подриња, али и шире. Драго ми је да сам данас са вама свима и да могу подијелити ову радост, на жалост, и жалост и тугу коју имате због догађаја од јуче – поручио је Хризостом.

Градоначелник је рекао, обраћајући се присутнима, да десети пут стоји пред њима у оквиру обиљежавање славе града.

– Никада ми није било теже. Имали смо синоћ догађај који ће оставити мрљу на души сваког од нас. Имали смо најбоље намјере да обновимо једну свијетлу традицију по којој је Зворник био познат у некадашњој Југославији, скупили смо најбоље из те области, најбоље оцјењиваче, најбоље обезбјеђење, обезбиједили смо све што је требало, али се десило да је један млад живот угашен. Никаква нам утјеха није што смо имали сва потребна документа за организовање оваквог догађаја, одговорни смо према себи што се то десило у нашој кући. Данас је са нама породица настрадалог Андреја, нисмо ни знали какав нам је човјек био у гостима – више стотина скокова падобраном са висине од преко 5.000 метара, више стотина скокова у воду. Ја користим и ову прилику да његовој породици изјавим најискреније саучешће. Вама, драга браћо, желим да овим обиљежавањем славе гледамо напријед. Наши преци су славу славили и кад је било још теже, и ми то данас радимо. Гледајмо напријед, ослободимо се свих лоших мисли и лоших размишљања, волимо и поштујмо оне који су око нас – рекао је Стевановић.

Читањем житија свете Великомученице Параскеве и послужењем присутних грађана завршено је обиљежавање крсне славе града Зворник које је почело у пријеподневним сатима светом литургијом у цркви Свете Петке на Ђурђевграду.

Обиљежавање је протекло је у складу са традицијом, али и у сјенци јучерашњег трагичног догађаја након којег су отказани и раније заказани концерти и други садржаји посљедња два дана овогодишњег „Зворничког љета“.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter